miminiz sönsün he mi:)

  Kara kedi mimlemiş efenim. Konusu da batıl inançlar hakkında olacakmış.Babaannem hep anlatır  çitlembik ile çörek otunu ve nazar boncuğunu üstünde taşırsan hiç nazar değmezmiş. Çok garip. Teorisini ispatlamak için de şöyle bir hikayesi vardır:

   Adamın birinin çok kem gözleri varmış. Neye baksa hemen çatlatır, maşallah dediği üç gün yaşarmış. Bu adam bir gün birinin çok doru, çift süren öküzlerine bakmış bakmış ama bir türlü bişey yapamamış. (neden öyle bir fantazisi varsa artık!) Sahibine sormuş: " Bunlarda bişey mi var üzerlerinde?"  Sahibi de boynuzlarına çitlembik, çörek otu ve nazar boncuğu taktığını böylelikle nazardan korunduğunu söylemiş.

- Tak oğluuuum tak guzuuuum, nazarlardan korusun e mi?
  Der yakama paçama orama burama illaki iliştiriverir.
 

6 yorum:

"tüü tüüü maşallah" da baya etkili bol sulusundan.

 

bak şimdi babaanneyi merak ettim.

 

valla ben anneannemi vereyim o çok tatlıdır:))babaannem huysuzcanadır biraz:))

 

Bazen yürürken durup bir adım geri atma ihtiyacı duyar insan. Böylece önündeki manzarayı daha geniş açıdan görüp değerlendirebilmek ister.

Yanılmıyorsam MÖ 4000 Türklerin tarih sahnesine çıkışları. Şaman bir dine sahip, müziği, şiiri, edebiyatı olan bir kültür. Yaklaşık MS 1000 yılları Müslüman oluşları. Yuvarlak hesap BEŞ BİN yıl boyunca kabul ettikleri şamanlık.

Müslümanlık ile öncesindeki her doğru batıl kabul edilmiş yani yalan, sahte. Aynı şey hristiyanlık ve musevilik tarafından pagan kültüre de yapılmış. Komiktir ki bugün müslümanlığın içinde şamanlık var, hristiyanlığın ve museviliğin içinde de pagan öğeler var. Bu birbirine geçiş o kadar harmanlanmış ki nerde semavi din nerde pagan/şaman din çok belirgin değil.

Çok uzun oldu. Sonuca geleyim. Nazar boncuğu batıl değildir. Kurşun dökmek de batıl değildir. Her ikisi de şamanlıktan gelir.

 

teşşekür ederim bilge:)) biliyorum ordan geldiğini bu ikisinin de ama gene de mümkün olduğunca bunlardan kaçınıyorum hani batıl olduklarını az çok bildiğim için ama onlardan kaçındıramıyorum:))

 

wibiya widget