adını sen koy



   Bizim köyün bağlı olduğu beldenin eskiden enteresan bir nüfus memuru varmış. Bilemeyeceğim adam acaba Cebrail ile ortak çalışıyor da semadan mı alıyor görevini. Lakin adam bir vakitler köyde ne kadar Ayşe,Fatma, Ahmet, Mehmet varsa değiştirmiş. Hayriye olanınkini Fikriye(fikretsinler diye), Huriye olanınkini Zikriye(memurun aile efradını bol bol zikretsinler diye herhalde) diye sallamış babam işkembe-i kübradan. İsimlerden dolayı sanırsın ki köy değil Bebek sahil kenarı. Köyün bugünkü yaşlılarının isimleri hep değişik resmiyette bu yüzden. Benim ebemle dedemin de isimleri değişik.  Hatta ablamın ismini babaannemin resmiyette ki ismini koyacaklarmış ki fena da bir isim değildi. Nedense vazgeçmişler sonradan.

   Gariban köylü insanı dememiş o vakit neden bu böyle, bizim ismimiz bu değil deyi.Kabullenmiş, sineye çekmişler bu durumu. Ne yapsın insanlar, karın doyurma derdindeler. Hoş isim deyip de geçmemek lazım. Eski Türklerde yaptığı işe göre isim alanlarımız bile vardı. Bunlardan en önemli örnek de Boğaç Han'dır herhalde.


  Bu durumun domino etkisinden midir  yoksa sosyolojik, psikolojik, hatta travmatolojik durumdan mıdır bilinmez şimdiki nesil yeni doğmuş dünya tatlısı bebeklere farklı isim bulma gayreti içerisinde. Eski isimler rağbet görmüyor artık, anlaşılan eskiye rağbet artık bit pazarlarında bile değil.

   Fıroydsal bir bakış açısı: Elbette ki istedikleri isimleri koyabilirler, sonuçta bu onların en doğal hakkı. Ama altında başka aslan mı yatar acaba bu isteğin? Kültürün en canlı olarak  yaşadığı yerler olan köylerde de mi gittikçe değişim, başkalaşım, bunun yanında biraz kokuşma, biraz modernleşme  neticesi doğacak? Bilemiyorum elbette. Ama Fıroyd amca burda olsaydı o daha iyi bir sonuca varabilirdi belki. Gerçi o da yazsa yazsa "Kalçalı kadından pançalı oğlan doğar." a bağlayabilirdi olayı ya neyse biz bitirelim burda.

3 yorum:

Güzel yazmışsın :))
Bu arada ben kimseye emir memir vermedim uydurma!!

Sema

 

hahah Bucera abla baştan anlamadım aa ne demek istedi filan dedim ama sonradan çaktım alem kadınsın:))

 

Bi de koydukların isimlerin anlamlarına dikkat etseler...

 

wibiya widget