lale mevsimi

     Diyecektim ki lale mevsimidir,"devirlerden diyarlardan" şehirler sultanı Şehr-i Stanbul'a gelmek vaktidir.gelip de arkasından güzelliklerini övmek vaktidir.Gülhane'ye gidip boğazı seyreylerken bakır çaydanlıklardan çay içme vaktidir.Saray içine girip içerde vezirleri, yeniçerileri, alimleri,cariyeleri,nakkaşları,hattatları temaşa edebilmek vaktidir.
      Beyazıt yangın kulesinin yüksek basamaklarını bir bir çıkmak vaktidir.çıkıp da yukardan yaşlı ve azametli bu şehirde cülüs neşesini ve atılan bilmem kaç pare top seslerini dinlemek vaktidir.
      Mimari yapısı ağaç üzerine kurulu bir medeniyetin çıkan kaç yangında koca koca mahallerinin kül oluşunu  korkulu gözlerle izlemek;insanların çığlık ve gözyaşlarına eş olabilmek vaktidir.tulumbacıların telaşlı çıngıraklarını ve bağırışmalarını bir bir yüreğinde hissedip kor gibi yanan yüreklere bir kova su dökebilmek vaktidir.
     Aşk ve zevk şairi Nedim'in;

     "Sana kimisi canım kimi cananım deyü söyler
       Nesin sen doğru söyle can mısın canan mısın kafir
"

dizelerine eşlik edebilme vaktidir.bahar geldiğinde Sadabad saraylarında eşsiz hülyalara dalma vaktidir.sazendelerle kayıklara binip seyr-i mehtaba çıkma vaktidir.boğaz yalılarından gelen efsunlu ses ve yansımaları meraklanıp; görmeden aşık olma vaktidir.  
    Vakit öyle bir vakittir ki Patrona Halil ile birlikte onun Hamamı'ndan,Beyazıt'tan ellerinde sancak niyetine sopa ucuna peştemal takarak peşlerine bedbin yüzlercesini takabilenlerin peşinde yürümek vaktidir.ve vakit öyle bir vakittir ki  bu kalabalık önüne geçerek ellerini açıp "nereye" diyebilmek vaktidir.Sultan 3.Ahmet'in hem veziri hem damadı olan Nevşehirli Damat İbrahim Paşa ile ölmek vaktidir.
   Vakit işte öyle değerli bir vakittir şimdi.hem acılar hem güzellikler üzerine kurulu bu vakitte,lalerin diliyle şöyle bir şehri dinleme vaktidir.
  

2 yorum:

haydi abbas vakit tamam,akşam diyordun işte oldu akşam.

 

Ne vakitmiş be. Ben yorgunluktan bitkinlikten ölüyorum. Bunların bi tanesini bile yapamam. =/

 

wibiya widget